کرمان

مشاهده همه 16 نتیجه

نمایش 16 32

فرش کرمان یکی از شاخصه های جدی فرش ایران زمین در 5 قرن اخیر بوده که متاسفانه طی 50 سال اخیر نتوانسته است خود را در سطح یک مناطق فرشبافی ایران حفظ کند. کرمان هم همانند کاشان با تکیه بر دوران طلایی خود در تولید و تجارت پارچه های گران قیمت و طرح دار که به شالبافی در دوره قاجار و قبل آن معروف بود، توانستند در صنعت فرشبافی نیز با طرح های متنوع ریزباف خود مشتریان را مجذوب کنند.

از ویژگی های فرشبافی این منطقه می توان به عادت بافندگان به عدم استفاده از قلاب اشاره کرد و عمومیت فرش های این منطقه انگشت بافت هستند. به همین جهت سرعت بافت پایین تر است و قیمت تمام شده ی فرش در مقایسه با تبریز و کاشان بالاتر است. تعدد رنگ بالا یکی دیگر از دلایل گران شدن فرش های این منطقه است.

در این منطقه هم گره ترکی و هم گره فارسی مرسوم هستند که سهم گره فارسی بالاتر است. معمولا تولیداتی که از گره فارسی استفاده می کنند به صورت جفتی بافی تولید می شوند. متاسفانه از گذشته در این منطقه گره U هم مرسوم بوده است و هنوز هم در تولیدات نوبافت اسفاده می شود. فرش هایی که ظاهر ریزبافت 40 تا 50 رج دارند اما اگر مغز فرش را به طور عمودی با دست بشکافید، چله ها به راحتی دیده می شوند. این فرش ها عمر کوتاهی دارند و در اثر چند بار شستشو در قالیشویی و استفاده، سابیده می شوند و خریداران باید مراقب این تقلب در بافت باشند.

تکنیک بافت این منطقه دو پود یا سه پود و لولبافت است.  در تولیدات سه پود، پود اول‌ و‌ سوم از حیث ضخامت یکسان اند و قدری از نخ چله نازک‌ترند و پود وسط بر اساس ریزباف بودن یا درشت باف بودن نازک یا کلفت انتخاب می شود. به جهت این تکنیک بافت، فرش های کرمان به نسبت سبک تر هستند و فرش های قدیمی و سابیده این منطقه بهترین گزینه برای سفید شور کردن و تولید فرش های وینتیج هستند که برای سلیقه مدرن جهانی مورد توجه قرار گرفته است.

قالی کرمان تا حدود 1970 میلادی سهمی 10 تا 15 درصدی در صادرات فرش ایرانی به بازارهای جهانی بخصوص آمریکا داشت. کمپانی بزرگ و معتبر ایرانی (رشید فرخی، ارجمند، شاهرخی و …) و خارجی (از قبیل OCM، تیمو و قاضان و … ) در این شهر به تولید و تجارت فرش کرمان می پرداختند.

در 50 سال اخیر که روند استفاده از ابریشم در تولید فرش های شهری ایرانی عمومیت یافت، فرش کرمان نتوانست به خوبی خود را با این روند همراه کند و استفاده از کرک هم در این منطقه عمومیت نیافت و به جهت قیمت تمام شده بالاتر آن علیرغم عدم استفاده از ابریشم و کرک، در مقایسه با فرش 30 تا 40 رج کاشان و 40 تا 50 رج تبریز، بازار رقابت را واگذار کرد. الان سهم فرش دستباف کرمان در تجارت ایران کمتر از 5% است.

از این بین بالای 80% فرش های قدیم بافت کرمان صادر می شوند. حجم تولید فعلی فرش کرمان بسیار پایین آمده است و حتی مجموعه اشتغال آفرینی کمیته امداد اسلامی که تا چند دهه پیش تولیدات قابل توجهی در این منطقه داشت هم تولیدات جدید خود را بسیار بسیار کم کرده است. مجموعه شرکت سهامی فرش ایران که طی 60 سال اخیر ادامه دهنده تولیدات OCM بوده اند نیز حجم تولیدات خود را بخصوص در این منطقه به حداقل رسانده اند

نقشه های شاخص فرش کرمان عبارتند از : قاب‌ قرآنی، بته‌ جقه‌ای و طرح ترمه، لچک‌ترنج‌ کف ساده، هزار گل، شکارگاه، افشان، خوشه‌انگوری، گلدانی، درختی، سبزیکار چمنی، محرمات، طرح های فرانسوی معروف به گوبلنی و گلفرنگ، خشتی و لوزی خاتم و برگ چغندری

ویژگی دیگر فرش کرمان تعدد رنگ بالا در فرش های این منطقه است که عموماً بالای 15 رنگ در بافت آنها استفاده می شود. در قالی های نفیس این منطقه گاهی تا 30 رنگ استفاده می شده است که فرش های کرمان را بسیار چشم گیر می کرده است. در چند دهه اخیر روند عمومی در طراحی دکوراسیون داخلی در دنیا به سبک مدرن نزدیک شد، تعداد رنگ پایین در کفپوش ها اولویت پیدا کرد و این یکی از دلایل توجه کمتر به فرش کرمان هم بود.

نمونه های زیبای فرش کرمان را که در انبار مجموعه فرش آل احمد موجود است در زیر ببینید. کد 5 رقمی هر کدام از فرش ها را اگر در تلگرام به شماره 09123087492 یا به آیدی @Aleahmad_seyedAli بفرستید فیلم با کیفیت فرش برایتان ارسال می شود

قیمت فرش کرمان و قالی دستباف کرمان

به جهت تفاوت در نوع گره و ریزبافی آن متفاوت است و باید مراقب بود فرش کم کیفیت و درشت بافت را با فرش بهتر از روی قیمت مقایسه نکرد.