دانشنامه

فرش دستباف شهری فرش عشایری بافت فرش روستایی بافت

فرش های دستباف ایرانی به سه دسته اصلی تقسیم می شوند:

۱- فرش های عشایری: مربوط به عشایر کوچ رو هستند که شغل اصلی دامداری دارند و با استفاده از پشم بدست آمده از دام های خود برای مصرف خودشان به تولید دستبافته های پرز دار و بدون پرز اقدام می کرده اند. این سبک فرش ها اکثرا ریشه پشمی هم داشته اند و طرح ها ذهنی بافت بوده است. نمادهایی از اعتقادات در بافته های این عشایر وارد می شده است. باستان شناسان می گویند بسیاری از طرح های تکرار شونده ریشه در اساطیر دارد و به نوعی طلسم های طلب خیر هستند. فرش دستباف پایدارترین نوع ایجاد طلسم خیر بوده است. فرش ها بیشتر ۲۰ تا ۳۰ رج دارند

۲- فرش های روستایی بافت: فرش های روستایی بافت در مناطق یکجانشین که اغلب شغل کشاورزی و دامداری در کنار هم در جریان بوده شکل گرفته است. معمولا چله ی نخ پنبه ای دارند و هر منطقه و روستا طرح اصیل خود را داشته است. طرح ها استاندارد شده بودند و گاهی اورنک یا یک چهارم طرح توسط استادکار بافته می شده است و سایر بافنده ها از روی آن به تولید کامل فرش اقدام می کرده اند. فرش ها بیشتر ۲۵ تا ۳۵ رج دارند.

۳- فرش های شهری بافت: به مرور به جای پیدا کردن فرش های نفیس ایرانی به کاخ ها و زندگی طبقه اشرافی، نمونه های نفیس تر و پر هزینه تر مشتری پیدا کرد. تمامی هنرهای ایرانی از قبیل نگارگری و مینیاتور و کاشیکاری به مرور به طراحی های مناطق مختلف کشور ورود پیدا کردند. فرش ها به مرور ریزبافت تر شدند و از ۳۵ رج تا گاهی بیش از ۷۰ رج (تعداد گره در ۷ سانت) تولید شدند.

 

2 دیدگاه در “فرش دستباف شهری فرش عشایری بافت فرش روستایی بافت

  1. ناووس باجار گفت:

    من کاملا با این فرش اشنایی دارم.بافت افغان است.در مرز ایران هم میبافند.چون کلاس ندارد.قابل شناخت نیستند.تعداد رج متفاوت است ذهنی است.حاشیه و گلها قرینه نیستند.رنگرزی یکنواخت نیستند..لذا سایه و روشن فراوان است.من حاضرم اگر راضی باشید ۳/۸۰۰/۰۰۰(سه ملیون و هشتصد هزار تومان بپردازم.جهت استفاده.ما ۱۴۰ سال سابق دار قالی و دهها بافنده دارا بوده ایم.شاید یک فرنسوی هم بخرد.منتظر پاسخ هستم.بعلاوه هر ماه یک عدد ذرع نیم یا دو ذرع نیاز داریم.تا ۶ عدد.راه بیایید از شما میخریم.با قالیچه رود بار کاملا اشنا هستم.نوع گره.رج.یکنواختی.قناس ساده .ضربدر.رنگ شیمیایی.طبیعی و….

    1. efadmin گفت:

      سلام. نفهمیدم کدام فرش را می فرمایید!!
      این صفحه عکس قالی هریس دارد که هیچ ربطی به فرش افغان ندارد!!!
      مطمئن هستید آدرس را درست آمده اید !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *